Societat

CASTELLS

Un estudi conclou que els castells faciliten la integració dels immigrats

| El treball, fet per la Fundació Bofill i l'Obra Social de Caixa de Sabadell, destaca la vida social i la solidaritat de les colles
Joan Beumala
Moltes colles, com la de Sant Pere i Sant Pau, tenen membres vinguts de fora

Moltes colles, com la de Sant Pere i Sant Pau, tenen membres vinguts de fora
V. D. MEULEN

Les colles castellers faciliten la integració dels ciutadans immigrats. Aquesta és la principal conclusió que s'extreu de l'estudi Bon cop de mà?, promogut per l'Obra Social de Caixa Sabadell i la Fundació Jaume Bofill, que es va presentar ahir a l'Auditori de Caixa Sabadell.

El treball analitza el cas de dotze testimonis vinculats a colles castelleres de les comarques de l'Alt Camp, l'Alt Penedès, el Barcelonès i el Vallès Occidental. L'autor, el sociòleg Ricard Morén, va explicar que els factors d'integració que proporcionen les colles castelleres als immigrants són "les altes probabilitats d'aprenentatge ràpid de la llengua catalana i dels principals trets característics de la cultura del país, la simpatia que es respira, la riquesa de la vida social que permet i l'ajuda que s'hi pot rebre, tant per trobar feina com per resoldre qüestions burocràtiques".

Entrevistes personals

La investigació, que aprofundeix en els processos d'incorporació, participació i integració de persones immigrades estrangeres en colles castelleres, s'ha basat en un treball documental previ i, sobretot, en una sèrie d'entrevistes a immigrants procedents d'Eslovàquia, França, Alemanya, Itàlia, Holanda, Luxemburg, l'Argentina, l'Equador, Colòmbia, Austràlia i el Congo, els quals, "abans d'arribar a Catalunya no coneixien el fet casteller ni pràcticament res de la cultura catalana", va apuntar Morén.

La informació recollida a través dels testimonis ha convençut l'autor del treball que, a més del vessant d'integració social, "les colles castelleres generen de forma implícita algunes dinàmiques que poden conduir a processos d'assimilació cultural a Catalunya d'algunes persones immigrades estrangeres", ja que potencien "la creació d'espais d'interculturalitat i enriquiment mutu entre persones vingudes d'arreu".

Els resultats de l'informe sobre castells i immigració van ser rebuts amb satisfacció per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, ja que "confirmen el que tots ja sabem: que els castells són un espai que facilita la integració de les persones nouvingudes", va declarar a l'AVUI el seu representant, Jordi Carbonell.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 36. Dijous, 26 d'abril del 2007

PDFs - Societat

Dilluns, 3 de novembre del 2008

Especials

Edicions locals

<<

Novembre

>>
<<

2008

>>
DL DM DC DJ DV DS DG
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

El meu AVUI

Registrar-me

Última hora de l’edició AVUI.cat

  • A+

Recomana

tanca